top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣταύρος Δάγλας

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΤΥ - 1o μέρος

Ευτυχώς για την Μ. Βρετανία και τους υπόλοιπους συμμάχους της, το έργο της αναπλήρωσης των χαμένων πλοίων και γενικότερα του εφοδιασμού τους, ανάλαβαν να κάνουν στη σωστή στιγμή και έφεραν επάξια σε πέρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πριν ακόμη οι ΗΠΑ μπουν επίσημα στον πόλεμο (08-12-1941), άρχισαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, δειλά θα λέγαμε στην αρχή, να κατασκευάζουν έναν τύπο φορτηγού πλοίου, στον οποίο εν πρώτοις δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, αλλά έμελλε το όνομά του να γίνει θρύλος στην ναυτιλία. Ήταν ο τύπος EC2-S-C1*, βρετανικού σχεδιασμού, τροποποιημένος από τους Αμερικανούς όχι μόνον για ν’ ανταποκρίνεται στα δικά τους κατασκευαστικά στάνταρντ, αλλά και να συμπτυχθεί ο χρόνος κατασκευής τους. Επίσης αντικατέστησαν τα καζάνια του που έκαιγαν κάρβουνο, με άλλα που χρησιμοποιούσαν ως καύσιμο το πετρέλαιο, διότι ήταν όχι μόνον πιο εύχρηστο, αλλά ήταν και ευκολότερος ο εφοδιασμός του, από την μεγάλη βιομηχανία πετρελαίου που διέθεταν.[18]

Κατά την τελετή καθέλκυσης του πρώτου εξ αυτών, του PATRICK HENRY, στις 27-9-1941 στη Βαλτιμόρη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούσβελτ, είπε ότι τα πλοία της κλάσης αυτής, θα έφερναν την ελευθερία (λίμπερτυ στα αγγλικά) στην Ευρώπη. Έκτοτε τ’ αποκαλούσαν ΛΙΜΠΕΡΤΥ, ενώ το περιοδικό Τάϊμ σε σχετικό δημοσίευμα, το παρουσίασε με το προσωνύμιο «ασχημόπαπο» λόγω της εμφάνισής του.[19]

Λάβαρο των προγραμματιστών κατασκευής αυτών των καραβιών, έγινε η ταχύτητα αποπερατώσεώς τους. Το επέβαλε και η πολιτική του προέδρου τους Ρούσβελτ, βάσει της οποίας έπρεπε να εφοδιάσουν, το ταχύτερο και πριν τούτο είναι αργά, με κάθε απαραίτητο εφόδιο την από κάθε άποψη αδελφή τους χώρα Βρετανία, που πολεμούσε τους πασιφανώς πλέον, σύντομα εν πολέμω εχθρούς τους.[20] Η ευρύτητα του προγραμματισμού τους, θα τους επέτρεπε επίσης να φέρουν εις πέρας και τον μετά απ’ ολίγο αναγκαίο εφοδιασμό, της σύντομα συμμάχου τους Ρωσίας, στην οποία θα εισέβαλαν από τις 22/6/1941, 3 και πλέον εκατομμύρια Γερμανοί, μαζί με κάποιους συνοδοιπόρους τους και θα ερήμωναν ότι συναντούσαν μπροστά τους, επί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, χωρίς αντιμετώπιση ουσιαστικής αντίστασης.[21].


SS Patrick Henry το πρώτο λίμπερτυ


Εξ ίσου αναγκαία προέβλεπαν ότι θα ήταν τα πλοία αυτά και για τον εφοδιασμό των δικών τους ενόπλων δυνάμεων, που γρήγορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών τους θα εμπλέκονταν σ’ αυτόν τον πόλεμο και θα μάχονταν ταυτοχρόνως σ’ ανατολή και δύση. [22](Για την ιστορία, η επαλήθευση των εκτιμήσεών τους - κάποιοι λένε ίσως και η πραγματοποίηση της επιδίωξής τους... - ήρθε στις 07/12/1941, ημέρα κατά την οποία Ιαπωνικά αεροπλανοφόρα βομβάρδισαν με τ΄ αεροπλάνα τους, τον Αμερικανικό στόλο που ναυλοχούσε στον ναύσταθμο του Πέρλ Χάρμπορ της Χαβάης.[23] Ακολούθησε η κήρυξη πολέμου της Αμερικής προς την Ιαπωνία, και της Ιταλίας και Γερμανίας προς τις «ουδέτερες» μέχρι τότε ΗΠΑ). [24]


ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ


Για να σμικρύνουν τον χρόνο κατασκευής των Λίμπερτυ, ανέπτυξαν τεχνολογία και εφάρμοσαν τακτικές πρωτόγνωρες στην ναυπηγική. Οι προσπάθειές τους γρήγορα ευοδώθηκαν και ο μέσος χρόνος αποπερατώσεως ενός εξ αυτών, κυμαίνονταν από 42 έως 70 ημέρες. Σε μία επίδειξη μάλιστα δυνατοτήτων, τα ναυπηγεία KAISER No. 2 YARD, του Ρίτσμοντ της Καλιφόρνιας, κατασκεύασαν εξ αρχής το ROBERT E. PEΑRY, σε 4 ημέρες, 15 ώρες και 29 λεπτά (από 08 έως12 Νοεμβρίου 1942) [25].

Σύμφωνα με την τακτική που εφάρμοσαν, τα 250 000 εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται ένα λίμπερτυ, συναρμολογούνταν σε τμήματα των 250 τόνων το καθένα, οπουδήποτε στην επικράτεια των ΗΠΑ και από ‘κεί, με οιοδήποτε πρόσφορο μεταφορικό μέσον, προωθούνταν στα ναυπηγεία, όπου και γίνονταν η τελική τους συναρμολόγηση, σε πλοίο πλέον.[26]



Δείγμα της σημασίας που έδιναν στην ταχύτητα κατασκευής τους, ήταν και μία γελοιογραφία της εποχής, όπου 3-4 εργάτες σήκωναν ένα ολόκληρο τμήμα της πλώρης ενός καραβιού και κάποιος λέει στους άλλους:

Η συμβολή των γυναικών σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν ουσιαστική. Από τα 640 000 [28Α] περίπου άτομα που δούλευαν στα ναυπηγικά προγράμματα, ένα μεγάλο ποσοστό ήταν γυναίκες, διότι πολλοί άνδρες είχαν στρατευθεί.[28]

Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών ήταν να παραδίδονται το 1943 στις υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων από τα ναυπηγεία, 3 ολοκαίνουργα πλοία ημερησίως, στα οποία επέβαιναν αμέσως τα πληρώματα που ήδη περίμεναν να επιβιβασθούν, καθώς και προσωπικό του πολεμικού ναυτικού, [29Θ] το οποίο θα χειρίζονταν μαζί με το πλήρωμα, τα 2 κανόνια και 8 αντιαεροπορικά πυροβόλα με τα οποία το είχαν εξοπλίσει, όταν θ’ αντιμετώπιζαν εχθρική απειλή.[29]

Σε χρόνους ρεκόρ πάλι, οι Αμερικανοί τα φόρτωναν κυρίως με πολεμικό υλικό και τρόφιμα κι αναχωρούσαν, σε διατάξεις κονβόυ* [30Α] (οκ) ή μόνα τους, για να εφοδιάσουν την όση Ευρώπη απόμενε ακόμη ελεύθερη και μάχονταν τον Άξονα, την Αγγλία και την Ρωσία δηλαδή, καθώς επίσης και τα ανά την υδρόγειο μαχόμενα Αμερικάνικα στρατεύματα. Οι αναλυτές του 2ου Παγκόσμιου πολέμου λένε, ότι χωρίς αυτόν τον «κουβαλητή», οι σύμμαχοι θα είχαν χάσει τον πόλεμο.[30Δ] [30Ε] [30Ζ](οκ)


ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΤΑΞΙΔΕΨΕ ΤΟ ΛΙΜΠΕΡΤΥ


Οι απολογισμοί απέδειξαν ότι το κατασκεύασμα αυτό, το Λίμπερτυ, υπήρξε σκληρός μαχητής, απέναντι σ’ εχθρό και κύμα. Στις μάχες που παραβρέθηκε και τους ωκεανούς που διέσχισε, πολέμησε υποβρύχια, πλοία επιφανείας κι αεροπλάνα του εχθρού με τα όπλα του και το κύμα με το κορμί του. Με όλα τα έβγαλε πέρα παλικαρίσια.[31]

Διαδίκτυο: Liberty ship photos - Εικόνες


Δείγμα των συνθηκών κάτω από τις οποίες ταξίδεψε και τα εξής:

Το 1980 στο St. John του Νιού Μπρούνσβικ του Καναδά, ένας ηλικιωμένος αξιωματικός της Καναδικής Ακτοφυλακής, προσπαθώντας να μου εξηγήσει τις καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες κροσάριζαν* τα πλοία αυτά τον Βόρειο Ατλαντικό κατά τον πόλεμο, μου είπε ότι:

«Εφορτώναμε εδώ στον Καναδά, στα κατάμπαρα* των λίμπερτυ, τανκς για το Μούρμανσκ της Βόρειας Ρωσίας, τα οποία πρώτα εμποτσάραμε* με σύρματα χοντρά και γρύλους* ανάλογους και στη συνέχεια τα μπουντελιάραμε*, τόσο δυνατά και στέρεα, που δε μπορείς να φανταστείς. Ένα σώμα γίνονταν τάνκς και καράβι. Όταν τελείωνε το σιγουράρισμά τους και τα επιθεωρούσαμε, βγάζαμε το συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε δύναμη που θα ημπορούσε να τα ταρακουνήσει. Κατόπιν τους κάναμε, μία πολύ εξειδικευμένη κάλυψη, κυρίως με μουσαμάδες και γεμίζαμε τον κενό χώρο από πάνω τους με σιτάρι χύμα, μέχρι το κατάστρωμα.



Αφού έφθανε το πλοίο στο λιμάνι και ξεφόρτωναν οι Ρώσοι το σιτάρι, δεν ήταν λίγες οι φορές που εύρισκαν τα τάνκς, να έχουν κόψει τα μποτσαρίσματά* τους, λόγω της θαλασσοταραχής που είχαν αντιμετωπίσει στο ταξίδι και να έχουν κάνει «σουλάτσα» πάνω στο πανιόλο των αμπαριών. Οι ζημιές που είχαν προκληθεί από τα χτυπήματα τάνκς - καραβιού, κατά τις άγριες μποτζαρισιές* και τα σκαμπανεβάσματα* του καραβιού στον ωκεανό, πολλές φορές ήταν σοβαρές, τόσο στο ίδιο το καράβι, όσο και στα τάνκς».


18Α. Written by: James Davis for WW2Ships.com, “ Liberty Cargo Ship Feature Article”, May 2004, page 7 οφ 164.

'LIBERTY'CARGO SHIP - World War Two Ships

18Β. Kennedy Hickman, “World War II: The Liberty Ship Program” About.com Guide, Military History, παράγραφος Design.

18Γ. Mackenzie J Gregory, Ahoy – Mac’s Web Log, Naval, Maritime, Australian History and more.” Παράγραφος President Franklin Roosevelt;s Involvement.

18Δ. “ Liberty Ships”, Global Security.Org, Military, παράγραφος 5.

19Α. Mackenzie J Gregory, Ahoy – Mac’s Web Log, Naval, Maritime, Australian History and more.”

19Β. It Is Time For History, “Liberty Ship”, Dec. 2nd, 2010. Παράγραφος America, f*ck yeah!

19Γ. Gus Bourneuf Jr., “Workhorse of the Fleet”, ABS External Affairs, Copyright © 1990, 2008 by ABS. Printed and bound in the United States of America, Chapter - κεφάλαιο IX.

Workhorse of the Fleet – ABS

20A. L.A. Sawyer and W.H. Mitchell, “Vessel Type EC2: The Liberty Ship”, Cornell Maritime Press, Cambridge, MD, 1970.

20B. L.A. Sawyer and W.H. Mitchell, “The Arsenal of Democracy: Liberty Ships”, Lloyd’s of London Press, 1985.

20Γ. A. Jones / Bill Lee, “ The Liberty Ships of World War II”, Their Union County and Other Carolina Connections, page 4.

21Α. Kennedy Hickman, “World War II Europe: The Eastern Front, The Invation of the Soviet Union”, About.com – Military History, κεφάλαια Operation Barbarosa, Early German Victories, The German Advance Continues.

21Β. The Embassy of the Russian Federation to U.K. of G.B. and Irland “Arctic Allied Convoys (1941-1945)”.

21Γ. T.H. Vail Motter, “United States Army in World War II, The Middle East Theatre, The Persian Corridor and Aid to Russia” Center of Military History, United States Army, Library of Congress Catalog Card Number 52-60791, First Printed 1952-CMH Pub 8-1, σελίδες 5-23.

21Δ. Richard Jackson, “The Russian Convoys”, Royal New Zeeland Navy, 2013

22Α. Written by: James Davis for WW2Ships.com, “ Liberty Cargo Ship Feature Article”, May 2004, κεφλαλαιο The Liberty Ship Programme, σελίδα 5 of 164.

'LIBERTY'CARGO SHIP - World War Two Ships

22Β. J. A. Jones / Bill Lee, “ The Liberty Ships of World War II”, Their Union County and Other Carolina Connections, page 4-5-7-21-22.

22Γ “History of Convoy and Routing, Headquarters of the Commander in Chief, U.S. Fleet and Commander Tenth Fleet”, Navy Department, Washington, D.C. , 1939-1945, Secret FX-37, κεφάλαιο ΙΙΙ, Convoys.

22Δ. . www.USMM.org ©1998, 1999, 2000, Data from War Shipping Administration Report, January 15, 1946, “Merchant Marine: We Deliver the Goods”.

Παρατήρηση:

Στην παραπομπή 34B, διαβάζομε ότι κατά τον J. A. Jones / Beel Lee – page 26 , το πλοίο Λίμπερτυ μετέφερε το 75% από τις ποσότητες των ξηρών φορτίων που αναφέρονται στο 22Δ.

(J.A. Jones/ Beel Lee: Liberty Ships carried 75% of the cargo used by our armed forces in World War II. )

22Ε. GlobalSecurity.org, MILITARY, “Sealift in World War II”.

23Α. BBC Documentary: Sacrifice at Pearl Harbor, “Pearl Harbor, Mother of All Conspiracies”.

23Β. Michael T. Griffith, “The Pearl Harbor Conspiracy and the Minority Report of the 1946 Joint Congressional Committee”, 2012.

23Γ. WashingtonsBlog, “The American and British Government Knew Down to the Day – of the Coming Japanese Attack on Pearl Harbor… And Let it Happen to Justify American Entry Into WW II”, Posted October 15, 2012.

23Δ. Web Rationalrevolution.net, “FDR provoked the Japanese attack on Pearl Harbor”.

Copyright © 2003 - 2007

23E. Gary North, “Pearl Harbor Historiography: A Lesson in Academic Housecleaning”, Lew Rockwell.com, December 12, 2000.

24Α. The History Place, “ America Enters the War”, Copyright © 2010 The History Place™ .

24Β. BBC, “1941: Germany and Italy declare war on US”.

31A. USMM.org, “The Gallant Liberty Ship SS Stephen Hopkins Siunks a German Raider”, 26-9-2004, www.USMM.org. 1998 – 2007.

31B. U.S. Navy Armed Guard WW II – Veterans, “The MEDITERRANEAN”

31Γ. U.S. Navy Armed Guard WW II – Veterans, “The Murmansk Run”.

31Δ. Naval Armed Guard Service During World War II, “The Battle of the Filippines”, Department of the Navy – Naval Historical Center.

31Ε . Written by: James Davis for WW2Ships.com, “ Liberty Cargo Ship Feature Article”, May 2004, κεφλαλαιο Gallant Ships, σελίδα 18 and 19 of 164.

'LIBERTY'CARGO SHIP - World War Two Ships

31Ζ. WORLD WAR II TODAY, “ Feb. 25 1943: Arctic Convoy JW 53 Battered in Gales”.

31Η. History Learning Site, “ Arctic Convoys”, Jan. 2012.

31Θ. Gus Bourneuf Jr., “Workhorse of the Fleet”, ABS External Affairs, Copyright © 1990, 2008 by ABS. Printed and bound in the United States of America, Chapter – κεφάλαιο Epilogue, σελίδα 119 – 120.

Workhorse of the Fleet – ABS

31 - Ι. Written by: James Davis for WW2Ships.com, “ Liberty Cargo Ship Feature Article”, May 2004, κεφλαλαιο Operational Use - Overview, σελίδα 17of 164.

'LIBERTY'CARGO SHIP - World War Two Ships



Comments


bottom of page