top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣταύρος Δάγλας

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΤΥ - 2ο μέρος

Ο ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟKατά τον πόλεμο κυρίως οι Βρετανοί, αλλά και σύμμαχοί τους, είχαν μετατρέψει το πλείστον των επιβατηγών πλοίων τους σε οπλιταγωγά και μετέφεραν κατά χιλιάδες τους στρατιώτες, κυρίως από την Αμερική στην Ευρώπη. Ενδεικτικό του μεγέθους αυτών των μεταφορών, καθώς και του συνωστισμού που επικρατούσε πάνω σ’ αυτά τα πλοία κατά τα ξίδια τους είναι και τα εξής:

Το ένα από τα δύο μεγαλύτερα έως τότε πλοία του κόσμου, το επιβατηγό Κουήν Μέρη, εκτοπίσματος 81.961 τόνων και μήκους 310,7 μέτρων, το οποίο είχε επίσης επιτάξει και είχε μετατρέψει σε οπλιταγωγό το Βρετανικό υπουργείο πολέμου, σε ένα και μόνον ταξίδι του από την Νέα Υόρκη προς την Γλασκώβη της Σκοτίας, τον Δεκέμβρη του 1942 μετέφερε 16.082 Αμερικανούς στρατιώτες, ρεκόρ επιβατών που κανένα πλοίο μέχρι και σήμερα δεν ξεπέρασε. Για την ιστορία, στο ίδιο ταξίδι, το ίδιο καράβι, ενώ ευρίσκονταν 700 μίλια δυτικά της Σκωτίας και ταξίδευε σε κακοκαιρία μέσα, το χτύπησε ξαφνικά ένα φονικό κύμα (rogue wave-κύμα αγύρτης), ύψους 28 μέτρων και του προκάλεσε κλίση 52 μοιρών. Αν άλλες 3 μοίρες είχε γύρει ακόμη, 55 δηλαδή, αυτός ο κολοσσός θ’ ανατρέπονταν.[32] Επίσης το σχεδόν αδελφό πλοίο του Κουήν Μέρη και πάλι Αγγλικό, το Κουήν Ελίζαμπεθ, σε όλον τον πόλεμο μετέφερε 750.000 στρατιώτες, διανύοντας κάπου 500.000 μίλια.[33]


RMS Queen Mary


Τα ίδια αυτά επιβατηγά πλοία, συχνά επέστρεφαν από την Βρετανία στον Καναδά ή την Αμερική γεμάτα άμαχο πληθυσμό, κυρίως μικρών ηλικιών. Έστω και μ’ αυτό τον τελείως ασυνήθη τρόπο, επροσπαθούσαν οι Βρετανικές αρχές να περιορίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, από τους ανελέητους Γερμανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.


ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ


Όταν ο πόλεμος τελείωσε, είχαν κατασκευασθεί 2 710 λίμπερτυ, εκ των οποίων το τελευταίο, το ALBERT M. BOE, καθελκύστηκε στις 26-9-1945 στο Πόρτλαντ της πολιτείας Μέιν [34A] και όλα μαζί είχαν μεταφέρει το 75% του συνόλου των εφοδίων που χρειάσθηκαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, [34B] σε όλη την διάρκεια του πολέμου, χωρίς να μνημονεύσομε τα όσα μετέφεραν για τους υπόλοιπους συμμάχους τους.[34]

Ποτέ προηγουμένως δεν είχε κατασκευασθεί ένας συγκεκριμένος τύπος πλοίου σε τόσες μονάδες. Αιτία, οι απίστευτα μεγάλες μεταφορικές ανάγκες που υπήρχαν καθώς είδαμε, [35Η] συν το υψηλό ποσοστό απωλειών που προέβλεπαν οι προγραμματιστές των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα είχαν τα πλοία αυτά κατά τα ταξίδια τους, τόσο από εχθρικές ενέργειες, όσο και από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Δεδομένης της οικονομικής και παραγωγικής τους ευχέρειας λοιπόν, δε στάθηκαν φειδωλοί στον αριθμό των μονάδων που προγραμμάτισαν να ναυπηγηθούν. Ως όριο ζωής του λίμπερτυ προέβλεπαν μία πενταετία. Κατά τους υπολογισμούς τους όμως, καθένα εξ αυτών θα έχει εκπληρώσει τον σκοπό κατασκευής του, αν επιζούσε για να παραδώσει έστω και ένα μόνον φορτίο. [35Γ] Αλλά για «πείσμα» τους, τούς έθεσε από μόνο του εκτός υπολογισμών και εξετέλεσε κατά μέσον όρο, πολλά, πάρα πολλά ταξίδια, συχνά μάλιστα κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Τελειώνοντας δε ο πόλεμος, περισσότερα του ενός τρίτου των λίμπερτυ που κατασκευάσθηκαν, ασχολήθηκαν στο ελεύθερο εμπόριο μεταφορών, οργώνοντας τους ωκεανούς επί 25 και πλέον χρόνια ακόμη. [35Γ]34A. Gus Bourneuf Jr., “Workhorse of the Fleet”, ABS External Affairs, Copyright © 1990, 2008 by ABS. Printed and bound in the United States of America, σελίδες 7-119 – 107-108-120.

Workhorse of the Fleet – ABS

34B. J A Jones / Bill Lee, “ The Liberty Ships of World War II”, Their Union County and Other Carolina Connections, κεφάλαιο Libertys’ Legacy, σελίδα 26, παράγραφος 1.

THE LIBERTY SHIPS - JA Jones

34Γ. Department of the Navy – Naval History and Heritage Command, Dictionary of American Naval Fighting Ships, “Albert M. Boe”.

34Δ. John Pike - GlobalSecurity.org, Military, “Sealift in World War II”, Page last modified: 22-07-2011

35Α. Dwight John Zimmerman, “Henry J. Kaiser and the Liberty Ships”, Defence Media Network, June 7, 2012.

35Β. Wikipedia, “Liberty ship”, παρά γραφος 1.

35Γ. Mackenzie J Gregory, Ahoy – Mac’s Web Log, Naval, Maritime, Australian History and more.” Copyright 1984/2013, παράγραφος Expected Life.


Comments


bottom of page