top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣταύρος Δάγλας

ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ

Σε μεσογειακό* καραβάκι, δούλευαν πολλοί Μεγανησιώτες ως πλήρωμα. Το επέλεξαν και δύσκολα ξεμπαρκάριζαν απ’ αυτό, για τρείς λόγους: Πρώτον γιατί έκανε καλά ταξίδια, Πάτρα – Ιταλία, δεύτερον γιατί πλήρωνε καλά και τρίτον, γιατί όσοι ήταν παντρεμένοι, όταν ήθελαν, έφερναν απ’ το νησί τις γυναίκες τους στην Πάτρα, καμιά φορά μαζί και τα παιδιά τους και περνούσαν οικογενειακά τις όσες ημέρες φορτοεκφόρτωναν εκεί. Με την ευκαιρία, πήγαιναν τις βολτούλες τους, έκαναν τίποτε ψώνια, ή έβλεπαν και κανέναν γιατρό αν χρειαζόντανε. Ύστερα χώριζαν ευχαριστημένοι, ευχόμενοι «άλλη μία απ’ τα ίδια» γρήγορα.


Πάτρα 1950-70


Την μετάβασή τους απ’ το Μεγανήσι στην Πάτρα κι αντίστροφα, την έκανε πανεύκολη το φέρι Άγιος Γεράσιμος που συνέδεε τα δύο μέρη σε εφτά ώρες. Για ορισμένες μάλιστα απ’ τις γυναίκες τους μετά την πρώτη φορά, είχε γίνει «περίπατος» το ταξιδάκι αυτό.

Η ……. όμως το έβλεπε βουνό. Φοβόντανε η καημένη και δεν το αποφάσιζε, αν και της τό ‘χε προτείνει πολλές φορές ο άνδρας της, που δούλευε στο ίδιο καράβι.


Μία όμως απ’ τις πολλές φορές που την κάλεσε, πίστεψε για κάποιον λόγο, ότι έπρεπε να το κάνει, αλλά ήξερε πως δε θα το τολμούσε, αν ο πατέρας της δεν την συνόδευε ως εκεί. Τον εμπιστευόντανε και δε φοβόντανε μαζί του. Πώς να του τό ‘λεγε όμως που ήτανε δύσκολος άνθρωπος σε κάτι τέτοια;


Αναγκαστικά έβαλε σ’ ενέργεια τα γυναικεία μέσα: Καλοπιάσματα στην αρχή, ένα φαγητό που του άρεσε έπειτα, του θύμισε μια παλιά αγαπημένη του ιστοριούλα σχετική με την Πάτρα κατόπιν, του είπε και ‘γώ δεν ξέρω τι άλλο και κάποια στιγμή που πίστεψε ότι τον είχε φέρει βόλτα, με τρόπο πάντα, του το πρότεινε, ….. γιά να πάρει την απάντηση:


Εγώ τη γίδα στο τραΐ * δε τη πάω.



Σημείωση

Τις οικόσιτες γίδες, την εποχή του ζευγαρώματος, «τις πήγαιναν στο τραΐ», όπου μετά τη καταβολή τιμήματος στον ιδιοκτήτη του, το ελευθέρωνε για τα περαιτέρω.


Γλωσσάρι

Μεσογειακό Πλοίο 1500 έως 4500 τόνων πάνω-κάτω, φορτηγό ή δεξαμενόπολοιο, που

κάνει ταξίδια κυρίως μέσα στη Μεσόγειο θάλασσα.

Τραΐ Τράγος

bottom of page